Home » Utama » Hotel Tabung Haji 73 Peratus Siap

HOTEL bertaraf tiga bintang yang sedang dibangunkan Tabung Haji (TH) berhampiran Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM), Kuala Terengganu sudah 73 peratus siap dan dijangka dapat digunakan Januari tahun depan . Pengarah Lembaga TH Terengganu, hotel yang dibangunkan dalam kompleks Tabung Haji Kuala Terengganu (KTHKT) itu sebagai salah satu lagi aset pelancongan negeri yang menjadi penginapan bagi menampung kehadiran pelawat luar Terengganu

Katanya, hotel yang mempunyai 180 bilik itu bakal memberi keselesaan dan pelbagai kemudahan kepada orang ramai serta bakal haji yang akan berlepas ke Tanah Suci.  “Kompleks di atas tanah seluas kira-kira 3.2 hektar di reka khas bersesuaian untuk kegunaan semasa musim haji dengan menyediakan dewan ketibaan khas jemaah, tempat berdaftar, Imigresen, tempat pemeriksaan bagasi serta dewan berlepas.

“Pembinaannya merupakan antara komitmen dan inisiatif berterusan TH dalam usaha menambahbaik perkhidmatan pengurusan jemaah haji,” katanya. Menurutnya, pendekatan sama merupakan strategi baru Tabung Haji dalam mempelbagaikan sumber pendapatan pada masa ini lebih tertumpu kepada pasaran ekuiti.

“Dengan kewujudan kompleks itu, proses mengurus jemaah haji ke Tanah Suci Mekah akan menjadi lebih teratur dan kawasan luas di sekeliling kompleks dapat mengelak kesesakan trafik yang biasa berlaku apabila rombongan keluarga jemaah menghantar jemaah ke dewan berlepas. “Semua jemaah yang akan mengikuti kursus perdana atau yang akan berlepas ke Tanah Suci akan ditempatkan di hotel berkenaan,” katanya.

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.