Home » Jenayah, Uncategorized, Utama » LAHAD DATU : KISAH NGERI SEBALIK KEMATIAN PAHLAWAN NEGARA

Kisah di bawah adalah kisah benar yang diceritakan oleh seorang anggota keselanatan yang terselamat. Kini belaiu lumpuh ke dua belah tangannya kerana ditetak oleh pengganas Sulu di Lahad Datu. Nama beliau terpaksa dirahsiakan atas permintaan.

Pihak Terengganu Today terlebih dahulu ingin memohon maaf kepada semua pembaca yang mungkin tersinggung dengan kisah ini. Namun kami merasakan ianya perlu diceritakan supaya menjadi iktibar kepada semua bahawa apa yang berlaku bukan satu sandiwara sepertimana yang didakwa oleh sesetengah pihak.

Kami di Terengganu Today juga mengucapkan Takziah kepada seluruh ahli keluarga wira-wira negara yang terkorban di batasan. Hanya ALLAH yang akan membalasnya dan semoga wira-wira negara ini ditempatkan bersama para syuhada’ – Amin.

———————————————————————————————————————

Dia ditembak,  namun dia bernasib baik kerana tembakan  itu tidak tepat kepadanya  Sebaliknya tembakan itu tepat mengena Tuan Ibrahim. Tiba-tiba datang pengganas Sulu dengan parang lalu cuba menetak beliau beberapa kali. Dia menggunakan tangannya untuk menahan tetakkan menyebabkan jari-jari dan ke dua tangannya hampir putus.

Dia menceritakan bahawa sebenarnya yang meninggal cukup sifatnya hanyalah Superitenden Ibrahim. yang lain semuanya terkorban dalam keadaan yang amat ngeri. Pengganas seolah-olah hilang ingatan, walaupun ada anggota kita yang telah mati ditembak tetapi mereka datang lalu memenggal kepala dan merodok perut mayat dengan parang.

Ada antara mayat anggota yang dipotong kaki tangannya. Malah dikoret mata jasad yang terbujur kaku itu.Mereka mahu pastikan musuh mereka benar-benar mati. Zalim dan kejam itu perkataan yang paling sesuai untuk perbuatan mereka.

Dia bernasih baik kerana dalam kesakitan itu, dia melarikan diri ke dalam rumah orang kampung. Dia juga dapat melihat mayat Tuan Ibrahim, diheret oleh seorang anggota yang terselamat ke dalam sebuah rumah yang lain. Dua puluh jam dia bertahan menunggu bantuan sehingga darahnya hampir kering. Dia dapat melihat dengan jelas bagaimana semut datang menghurung luka-lukanya. ALLAH MAHA BESAR, diturunkan hujan dan dia hanya minum air hujan itu.

Akhirnya dia diselamatkan. Ke dua-dua belah tangannya yang hampir putus telah dijahit semula. Namun sehingga kini dia masih tidak dapat menggerakkan tangannya itu.

Airmatanya berlinang, dia tidak akan melupakan peristiwa pasukannya diserang hendap tempoh hari. Dia juga tidak akan melupakan kekejaman yang dilakukan oleh pengganas-penggans itu. Mereka terlalu zalim.

Al-Fatihah buat Pejuang-pejuang yang yg pergi.. semoga arwah ditempatkan dikalangan para syuhada…

7 Responses to “LAHAD DATU : KISAH NGERI SEBALIK KEMATIAN PAHLAWAN NEGARA”

 1. Anak Melayu 10 March 2013

  Mereka ini tentera syaitan dan iblis.Kita rakyat Malaysia mesti bersatu hati menentang pengkhianat negara dan penjajahan era millenium..
  Buat Perwira Negara…cekal dan tabahkan hati anda semua berhadapan makhluk ganas ini.Berat mata yang memandang,berat lagi bahu yang memikul..
  Hanya doa ikhlas mengiringi perjuangan para Pejuang Sejati Negara.

 2. Affra Nadia 10 March 2013

  Al-Fatihah..semoga roh mereka ditempatkan di kalangan para salihin..amin.

 3. Nadya Nadia 10 March 2013

  al-fatihah.. sedih yes.. kejam btol lah pengganas tu.. tak ada perasaan langsung..

 4. Syimah Razak 22 March 2013

  saya tidak dapat terbayang lagi keganasan yang berlaku kepada perajurit2 kita…..saya hanya mampu menadah tangan kepada tuhan yang maha esa…moga2 mereka berjaya didalam perjuangan ini…

 5. turut simpati kepada keluarga tersebut…

 6. Salam Kbmc 6 February 2014

  Semoga ALLAH SWT menempatkan pejuang2 tanah air kita di syurga nanti.Amin. .

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.